dinsdag, 20 september, 2016

Falafel van zoete aardappel

Voor 2 personen

 

Ingrediënten

400 g zoete aardappel, geschild en in stukjes

100 g kikkererwtenmeel

1 grote teen knoflook, fijngehakt

sap van ½ citroen

1 handje verse peterselie, fijngehakt

1 handje verse koriander, fijngehakt

1 tl tahin

2 tl gemalen komijn

2 tl gemalen koriander

½ tl cayennepeper

zout en peper

 

Benodigdheden

kookpan, kom, bakplaat, bakpapier

 

Bereiding

1. Verwarm de oven voor tot 180 °C.

2. Kook de zoete aardappel in 10 minuten gaar in kokend water en giet af. Laat een beetje uitdampen.

3. Meng ondertussen het kikkererwtenmeel, de knoflook, het citroensap, de kruiden en specerijen met flink wat zout en peper in een grote kom.

4. Voeg de zoete aardappel toe en kneed goed door tot er geen stukjes zoete aardappel meer in het deeg zitten. Het deeg mag wat plakkerig aanvoelen. Proef wat van het deeg om te controleren of het goed op smaak is.

5. Rol circa 20 balletjes van het deeg. Dip hiervoor je vingers even in ijskoud water, dat voorkomt dat het deeg aan je handen blijft plakken.

6. Bedek de bakplaat met bakpapier en verdeel de balletjes erover. Bak de falafel 20 minuten in de oven. Keer ze af en toe om, zodat de balletjes aan alle kanten een krokant laagje krijgen.

7. Lekker met pitabroodjes, groene salade en frisse doperwtendip (zie het recept onder snacks).

 

VARIATIE

Je kunt aan het deeg van de falafel ook 1 theelepel kaneelpoeder toevoegen voor een warmere smaak of een paar blaadjes fijngehakte munt voor extra frisheid. 

 

Dit recept is gemaakt voor het boek 'Beweeg' - Arie Boomsma, foto gemaakt door Simone van den Berg.