dinsdag, 20 september, 2016

Doperwtendip

Voor 1 goed bakje

 

Ingrediënten

150 g doperwten, vers gedopt of uit de diepvries

1 teen knoflook

2 el tahin

sap van ½ citroen

1 mespunt chilivlokken

1 mespunt gemalen komijn

1 el verse munt, fijngehakt

zout en peper

 

Benodigdheden

stoompan, keukenmachine

 

Bereiding

1. Stoom de doperwten in ongeveer 2 minuten gaar in een stoompan. Spoel ze direct af met koud water.

2. Pel de teen knoflook en snijd in plakjes. Doe de knoflook samen met de gestoomde doperwten – houd 1 eetlepel doperwten apart –, tahin, het citroensap, de chilivlokken, komijn en munt in een keukenmachine en pulseer tot een gladde puree. Mocht de dip erg dik zijn, voeg dan 1 eetlepel water toe. Breng op smaak met zout en peper.

3. Schep de eetlepel doperwten door de puree, dat geeft de dip een verrassende bite.

 

VARIATIE

Deze dip is lekker bij gebakken witvis, zoals zeebaars of kabeljauw. Ook lekker als dip met groentesticks of op zuurdesemtoast belegd met komkommer en tuinkers.

 

DOPERWTEN

Doperwten bevatten meer plantaardige eiwitten dan veel andere groenten en ze zitten tjokvol antioxidanten. 

 

Dit recept is gemaakt voor het boek 'Beweeg' - Arie Boomsma, foto gemaakt door Simone van den Berg.