dinsdag, 20 september, 2016

Courgettespinazie soep met zalm

Voor 2 grote kommen

 

Het fijne aan deze soep is dat-ie in een handomdraai op tafel staat, handig als je weinig tijd hebt.

 

Ingrediënten

1 el olijfolie

1 teen knoflook, fijngehakt

1 sjalot, fijngesnipperd 

600 g courgette, in blokjes

600 ml water

½ aardappel, geschild en in kleine blokjes

zout en peper

100 g spinazie, gewassen

2 el kwark

100 g gerookte wilde zalm, in reepjes

2 takjes dille, grof gehakt

zeste van ½ citroen

 

Benodigdheden

kookpan met deksel, blender of staafmixer, 2 grote kommen

 

Bereiding

1. Verhit de olijfolie in een ruime kookpan op halfhoog vuur, voeg de knoflook en de sjalot toe en fruit 1 minuut.

2. Voeg de blokjes courgette toe en bak 4 minuten tot de courgette licht verkleurt.

3. Voeg het water, de aardappel, het zout en de peper toe. Breng het geheel aan de kook, leg het deksel op de pan en draai het vuur laag.

4. Kook ongeveer 8 minuten, controleer af en toe of de courgette gaar is. Wanneer de courgette nét gaar is, haal je de pan van het vuur.

5. Giet de soep in een blender, voeg de spinazie toe en pureer tot een gladde massa. Je kunt de soep ook met een staafmixer in de pan pureren.

6. Schenk de soep in de kommen. Voor een romige touch schep je in elke kom 1 eetlepel kwark. Verdeel de zalmreepjes en de dille over de soep en garneer met de citroenzeste.

 

GEROOKTE WILDE ZALM

Zalm bevat veel gezonde omega 3-vetzuren, zeer krachtige ontstekingsremmende stoffen met een positieve werking op de geestelijke gezondheid en de vetverbranding. Daarnaast is zalm rijk aan proteïnen die zorgen voor de opbouw van spieren.

 

VARIATIE TIP

Deze soep is op een hete zomerdag koud ook heerlijk. Bereid de soep een paar uur van tevoren en zet in de koelkast om helemaal af te koelen. Serveer met de kwark, zalm, dille en citroenzeste. 

 

Dit recept is gemaakt voor het boek 'Beweeg' - Arie Boomsma, foto gemaakt door Simone van den Berg.